Mâncare moldovenească

Mâncăruri tradiționale din R.Moldova

         Bucătătia moldovenească e o adevărată comoară cu minuni gustoase, în care doinește sufletul mărinimos al neamului, bucate, servite cu generozitate și mândrie tuturor oaspeților, doriți să ne cunoască țara și cultura. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi cele mai vechi rețete de mâncăruri moldovenești, păstrate și transmise cu dragoste secole la rând. Să învățați cum să le gătiți în bucătăria de acasă ca să-i bucurați pe cei dragi cu gustul unei mămăligi adevărate, diverselor copturi delicioase, apetisantelor specialități din carne și a multor alte minunate feluri de mâncare neaoșe moldovenești.

1.MUCENICI MOLDOVENEŞTI DE POST PUFOȘI ȘI AROMAȚI

De ce facem mucenici pentru 9 martie?

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor. 
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor. Rețetă și mod de preparare

2. ALIVENCI MOLDOVENEȘTI 


Cunoscute popular şi sub denumirea de „plăcinta ciobanului“, alivencile sunt de fapt nişte plăcinte cu branză si mălai, o delicatesă din bucătăria tradiţională Profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog intitulat Moldova Culinaria.  Astăzi vă propunem o altă reţetă tradiţională moldovenească oferită de profesorul bârlădean. Este vorba despre o reţetă de alivenci moldoveneşti de pe vremea lui Ion Creangă.  Pe cât sunt de populare, pe atât de simplu şi repede de pregătit, fiind servite ca aperitiv sau gustareRețetă și mod de preparare

3.Mămăliga

 Deşi se întâlneşte şi în bucătăria altor ţări, modul în care se serveşte mămăliga în Republica Moldova este special. Ingredientele sunt foarte simple, fiind nevoie doar de făină de porumb, apă şi sare. În mod tradiţional, mămăliga se găteşte într-un vas de fontă cu o formă specială numit ceaun. Astfel, preparatul capătă o formă rotundă. Mămăliga poate fi mai consistentă sau, dimpotrivă, mai moale. Se serveşte cu brânză de oi, smântână, jumări, scrob sau chiar cu peşte prăjit şi mujdei. Unii o preferă înmuiată în zeamă sau lapte, alţii o mănâncă în loc de pâine.Rețetă și mod de preparare

4.Zeamă de pui cu tăieței de casă

Zeama de pui cu tăiţei de casă este probabil preferata moldovenilor atunci când vine ora prânzului. Este considerată a fi un remediu bun împotriva răcelii sau mahmurelii şi face parte din tradiţiile de nuntă ale moldovenilor, întrucât a doua zi după petrecere, mirele invită naşii şi prietenii apropiaţi „la zeamă”. Se găteşte cu tăiţei de casă, carne de gaină de casă (nu bătrână), ceapă, roşii proaspete, morcov, sare, piper, patrunjel,leuştean, mărar, cimbru şi borş acru care se adaugă după gust. Se serveşte cu pâine proaspătă, ardei iute sau smântână. Rețetă și mod de preparare

5.Sarmale

Sarmalele sau găluştele, cum mai sunt numite în unele regiuni, se bucură de o mare popularitate în Republica Moldova. Sarmalele reprezintă un preparat culinar din carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez şi cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau murată) sau de viţă-de-vie în formă de rulou. Mărimea sarmalelor diferă de la o regiune la alta, la fel ca şi modul în care sunt servite. În România se servesc de obicei cu mămăligă şi smântână, în timp ce în Republica Moldova se mănâncă cu pâine sau alături de o porţie de piftie. Rețetă și mod de preparare


5.Plăcinte

În Republica Moldova gospodinele fac plăcinte pentru toate gusturile, cu brânză, cu varză, cu cartofi, cu carne, cu vişine, cu dovleac, cu mere. Cele mai faimoase rămân a fi însă cele cu brânză de vaci şi cozi de ceapă sau cele cu brânză de oi. Se prepară rapid, sunt săţioase şi se servesc cu un pahar de vin roşu. Şi plăcintele au forme şi mărimi diferite. Acestea pot fi rotunde, dreptunghiulare sau în formă de învârtite. Rețetă și mod de preparare






Comentarii