Mâncăruri tradiționale din R.Moldova
Bucătătia moldovenească e o adevărată comoară cu minuni gustoase, în care doinește sufletul mărinimos al neamului, bucate, servite cu generozitate și mândrie tuturor oaspeților, doriți să ne cunoască țara și cultura. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi cele mai vechi rețete de mâncăruri moldovenești, păstrate și transmise cu dragoste secole la rând. Să învățați cum să le gătiți în bucătăria de acasă ca să-i bucurați pe cei dragi cu gustul unei mămăligi adevărate, diverselor copturi delicioase, apetisantelor specialități din carne și a multor alte minunate feluri de mâncare neaoșe moldovenești.
1.MUCENICI MOLDOVENEŞTI DE POST PUFOȘI ȘI AROMAȚI
De ce facem mucenici pentru 9 martie?
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor. Rețetă și mod de preparare
2. ALIVENCI MOLDOVENEȘTI
Cunoscute popular şi sub denumirea de „plăcinta ciobanului“, alivencile sunt de fapt nişte plăcinte cu branză si mălai, o delicatesă din bucătăria tradiţională Profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog intitulat Moldova Culinaria. Astăzi vă propunem o altă reţetă tradiţională moldovenească oferită de profesorul bârlădean. Este vorba despre o reţetă de alivenci moldoveneşti de pe vremea lui Ion Creangă. Pe cât sunt de populare, pe atât de simplu şi repede de pregătit, fiind servite ca aperitiv sau gustare. Rețetă și mod de preparare
3.Mămăliga
Deşi se întâlneşte şi în bucătăria altor ţări, modul în care se serveşte mămăliga în Republica Moldova este special. Ingredientele sunt foarte simple, fiind nevoie doar de făină de porumb, apă şi sare. În mod tradiţional, mămăliga se găteşte într-un vas de fontă cu o formă specială numit ceaun. Astfel, preparatul capătă o formă rotundă. Mămăliga poate fi mai consistentă sau, dimpotrivă, mai moale. Se serveşte cu brânză de oi, smântână, jumări, scrob sau chiar cu peşte prăjit şi mujdei. Unii o preferă înmuiată în zeamă sau lapte, alţii o mănâncă în loc de pâine.Rețetă și mod de preparare




Comentarii
Trimiteți un comentariu